Schoolschaak (algemeen) Leonardoscholen

 

Kalender Verslagen
Kralingen Hillesluis Webwinkel Wie zijn wij?

Schoolschaak

Scholen verschillen onderling sterk in hun wensen, in het publiek wat de school bezoekt, in de mogelijkheden en daarmee dus ook in de schaaklessen die er gegeven worden.

Wie informatie zoekt over het aanbod in Kralingen, Hillesluis of voor Leonardoscholen moet op desbetreffende pagina verder zoeken.

Op een heleboel scholen worden (soms in het kader van de brede-school-activiteiten, soms op initiatief van één of meerdere ouders of een enthousiaste docent) korte cursussen gehouden om kinderen kennis te leren maken met het schaken.
Een soort 'standaard' aanbod voor deze scholen betreft een lessencyclus van 7 a 8 lessen (tussen twee schoolvakanties) voor ongeveer 12 leerlingen. De kosten voor zo'n lessencyclus bedragen ongeveer 400,- De leerlingen zullen in een standaard lessencyclus de beginselen van het schaken leren waardoor zij na afloop van deze 7 of 8 weken echte partijtjes met elkaar zullen kunnen spelen.

Zoals voor alle activiteiten is het ook voor lessen op scholen mogelijk om het aanbod aan te passen aan de situatie. Voor kleinere groepen (minder belangstelling onder leerlingen) is het mogelijk om een cursus te organiseren onder leiding van een beginnende docent (die uiteraard de nodige ondersteuning zal krijgen) voor een geringer bedrag. Voor verder gevorderde leerlingen is het uiteraard ook mogelijk om lessen op een hoger niveau te verzorgen. Desgewenst is het mogelijk om officiële examens af te nemen na afloop van een lessencyclus.

In elke lessencyclus zal er aandacht zijn voor 'leren, oefenen en spelen'

Steeds zal er wat uitleg gegeven worden (hoe lopen de stukken, wat is mat, hoe kan je handig stukken winnen?), zal er geoefend worden (veelal door middel van oefenstencils, soms ook door het uitspelen van stellingen of zelf bedenken van stellingen) en zal er gelegenheid zijn om het geleerde in de praktijk te brengen door het spelen van spelletjes en partijtjes tegen elkaar.

Schoolschaaklessen zijn mogelijk voor leerlingen uit alle groepen. Als de kinderen echt heel jong zijn (groep 1 en 2), worden de groepen wel iets kleiner. Het is voor deze jonge kinderen ook goed mogelijk om te leren schaken, maar dit vraagt wel iets meer individuele aandacht.

Voor sommige leerlingen (sommige groepen) zal het mogelijk zijn om reguliere schaakdiploma's te behalen tijden zo'n korte cursus. Meestal is dit niet voor alle leerlingen weg weggelegd, maar als scholen min-of-meer structureel schaaklessen aanbieden, is het voor een aantal kinderen mogelijk om hun stappendiploma's te halen. Zo zijn er op de Gravin Aleidaschool al zo'n 15 kinderen met hun eerste-stap-diploma en hebben Jay en Ozan hun tweede stap diploma gehaald. Op de Kralingsche Schoolvereniging lopen er tientallen kinderen rond die hun tweede-stap-diploma hebben gehaald en hebben Matthijs en Lucas inmiddels zelfs hun derde stap gehaald.

De afgelopen jaren hebben de volgende scholen één of meerdere schaakcursussen (tijdens danwel na schooltijd) gehad:

Rotterdam-Hillesluis:
Piramide
Zonnehoek
Savornin Lohman
Het Festijn (voormalig Odilia)
Willem van Oranje
Blijvliet

Rotterdam-Kralingen:
Kralingsche school
Vrije school Vredenhof
Montessorischool Kralingen
Rudolf Steiner College

Rotterdam overige wijken:
Babylon
De Schalm
Mariaschool
Margrietschool
BSO Small Kidz
Hildegardis Mavo
Vreewijkschool
Pluspunt
Eduard van Beinum
Nelson Mandela
Prisma (Hoogvliet)

Schiedam:
Gravin Aleida
El Furkan
Vlinder
Wieken
Regenboog

Den Haag
Prinses Catherina Amalia

Leiden
BSO Stevenshof

Krimpen
Het Octaaf

Capelle a/d IJssel
OBS West


Een korte foto-impressie van de lessen op diverse basisscholen

                                                           


Voor meer informatie, een offerte of vraag; neem contact op met: Poulien Knipscheer, poulien@schaakopleidingen.nl

Naamloos 1